fbpx
200626---LD---Slider---4

BEHANDELINGEN

Preventieve mondzorg

Wat houdt preventieve mondzorg in?

 • 6-maandelijkse controle
 • mondonderzoek bij eerste bezoek om een gedetailleerd overzicht en nodige info over uw gebit te bekomen
 • opstellen behandelplan
 • tandsteenverwijdering
 • verzegeling
 • verzegeling (sealing)

 

Verzegelen (sealen)

Het woordje ‘sealen’ is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘to seal’. Dat betekent afdichten of verzegelen. Sealen bij de tandarts betekent dan ook het afdichten of verzegelen van groefjes en putjes in tanden en kiezen. De tandarts sealt meestal met een kunststoflak. Deze kan transparant of geelwit zijn.

 

Waarom sealen?

Sealen gebeurt om de kiezen te beschermen tegen gaatjes op die plaatsen waar ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes, in de groeven en putjes. Deze zijn kwetsbaar, vooral als ze diep en smal zijn. De haren van de tandenborstel kunnen de groefjes moeilijk schoonpoetsen. Sealen gebeurt meestal kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken. Dan is de kans op gaatjes het grootst.

 

Voor- en nadelen van sealen

Het voordeel van sealen is dat in de gesealde vlakken van de kiezen minder kans op gaatjes is. Het nadeel is dat na afloop van het sealen de lak soms even een beetje vies kan smaken. Bij het dichtbijten voelen de kiezen aanvankelijk een beetje vreemd. Dit gevoel verdwijnt vanzelf.

 

Hoe ervaren kinderen het sealen?

Het sealen van kiezen is een volledig pijnloze behandeling. Kinderen ervaren het vaak als een echte behandeling. De meeste kinderen kunnen die goed verdragen.

 

Moeten de kiezen van elk kind worden geseald?

De kiezen worden alleen geseald als de tandarts verwacht dat er gaatjes in de groefjes ontstaan.

 

Tandenpoetsen als de kiezen geseald zijn

U kunt gewoon met een fluoridetandpasta blijven poetsen. Poets de gesealde vlakken gewoon mee.

 

Hoe lang gaat de kunststoflak van het sealen mee?

De lak die diep in de groeven zit gaat enkele jaren mee. Bij de periodieke controle controleert de tandarts of er nog voldoende aanwezig is. Als er wat materiaal is verdwenen, kan dit worden aangevuld.

200618---LD---Slider-hoog-Algemene-tandheelkunde

Algemene tandheelkunde

Als een gedeelte van uw tand of kies verloren is gegaan of door tandbederf beschadigd is, dan kan de tandarts dit restaureren met een vulling. Een vulling voorkomt verder pijn en herstelt de functie. Er zijn verschillende vulmaterialen, maar in onze tandartsenpraktijk werken wij bijna uitsluitend met natuurlijke tandkleurige kunsthars vullingen.

 

Voordat de tandarts begint met het vullen van een gaatje, bespreekt hij de behandeling met U.Als een verdoving nodig is, moet de verdoving eerst een aantal minuten inwerken. Vervolgens verwijdert de tandarts het aangetaste gedeelte. Nadat het element schoon en droog is gemaakt, kan de tand worden gevuld. In eerste instantie doet de tandarts een voorbehandeling waardoor de vulling beter hecht. Deze lijm wordt met blauw (koud) licht uitgehard. Vervolgens wordt het vulmateriaal in de vorm van een pasta in het schoongemaakte gaatje gemodelleerd. Dan wordt het bijgewerkt en met behulp van het blauwe licht wordt de vulling uitgehard. Indien nodig wordt de vulling met een boortje in vorm gebracht en tot hoogglans gepolijst.

 

Gedurende 1 tot 2 weken na het vullen kunt u kortdurende milde pijnklachten hebben bij koude of warmte. Dit komt doordat een tand uit levend materiaal bestaat. Het boren in een tand maakt in feite een tandbeenwond die enige tijd nodig heeft om te genezen. De klachten zullen in de loop van de tijd afnemen. Indien de klachten verergeren, spontaan optreden en van kloppende aard zijn moet u contact opnemen met uw tandarts. Er kan dan namelijk sprake zijn van een ontsteking onder de vulling.

200528---LD---Slider-hoog-

Kindertandheelkunde

Bij Logodental maken we uw kinderen vanaf jonge leeftijd (3 jaar) op een speelse manier vertrouwd met de kindertandarts. Tijdens de behandeling gaat onze aandacht uit naar de preventie mondzorg en trachten we een duurzame vertrouwensrelatie met uw kind op te bouwen. Alles wordt steeds op een rustige en vriendelijke manier uitgelegd en uitgevoerd. Tevens informeren en motiveren we jullie als ouders om de tandverzorging van uw kind optimaal te ondersteunen. Een goede verzorging van melktanden is namelijk van cruciaal belang om problemen op jonge en latere leeftijd te voorkomen.

200626---LD---Slider-hoog-Narcodontie

Narcodontie

De kindertandarts richt zich op angstige kinderen, maar ook op kinderen met veel gaatjes en kinderen met gedragsproblemen. Daarnaast richt de kindertandarts zich op kinderen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen en/of met medische problematiek.

 

De kindertandarts heeft een speciale opleiding gevolgd en kan meestal een juiste inschatting maken van het gedrag van het kind. Dat betekent dat er soms op verantwoorde wijze doorgezet moet worden terwijl het kind protesteert waar op een ander moment terughoudendheid geboden is.

 

Narcodontie is het behandelen van de tanden onder volledige verdoving.  Het pré-operatief onderzoek gebeurt in onze praktijk. De ingreep zelf gaat door in het AZ Monica ziekenhuis te Deurne.

200618---LD---Slider-hoog-Narcodontie

Implantologie

Ontbrekende tanden of tanden die niet meer te redden zijn, kunnen met behulp van de moderne tandheelkundige technologie vervangen worden. Dit gebeurt door het plaatsen van implantaten waarop de nieuwe tanden bevestigd worden. Deze oplossing kan voor één enkele tand of voor meerdere tanden. Op deze wijze wordt uw gebit esthetisch en functioneel hersteld.

 

Niets is lelijker dan een voortand die ontbreekt. Met een implantaat in de kaak geplaatst en een mooie keramische kroon kunnen wij uw glimlach natuurgetrouw nabootsen. Bij ontbrekende tanden achteraan herstellen wij het kauwvermogen door het plaatsen van implantaten en op die manier beletten we ook dat de andere tanden gaan verschuiven.

 

Het welslagen van deze behandeling ligt in de handen van een goed opgeleide specialist met de nodige ervaring. Voor het succes op lange termijn is een strikte mondhygiëne noodzakelijk. Uw tandarts kan u hierbij helpen. Implantaten geven u terug een prettig en comfortabel gevoel in de mond!

200618---LD---Slider-hoog-Implantologie

Endodontie

Omwille van een uitgebreid gaatje in uw tand kan de tandzenuw ontsteken of afsterven. Hierdoor ontwikkelt er zich een ontsteking rond de wortelpunt wat gepaard gaat met de nodige pijn en ongemak. Tijdens een endodontische behandeling (=wortelkanaalbehandeling) zal de specialist de tandzenuw verwijderen en het wortelkanaal adequaat reinigen en ontsmetten. De opening die tijdens de behandeling als toegang tot uw wortelkanaal werd gemaakt, zal samen met het wortelkanaal afgedicht worden met een definitieve vulling.

 

Na de behandeling kan u gedurende een week kortdurende milde nalast ervaren. Deze klachten zullen in de loop van de tijd afnemen. Uw tandarts zal dit na de behandeling uitgebreid met u bespreken.

210507 - LD - Slider hoog Endodontie nieuw

Parodontologie

Deze specialisatie binnen de tandheelkunde focust zich op de steunweefsels rondom de tanden, namelijk het tandvlees en het kaakbot. Deze twee structuren maken deel uit van het parodontium. Een gezond parodontium is essentieel voor het behoud van de tanden op lange termijn en voor een goede algemene gezondheid. Een degelijke screening op basis van tandvleesmetingen en eventuele bijkomende radiografieën zijn hierbij primordiaal.

 

Een tandvleesontsteking kenmerkt zich door bloedend, rood en gezwollen tandvlees. Daar de symptomen niet altijd zichtbaar zijn, zijn tandvleesontstekingen vaak onopgemerkt aanwezig. Wanneer een oppervlakkige ontsteking van het tandvlees te lang aanhoudt, kan deze zich vaak pijnloos uitbreiden in een diepere en uitgebreide tandvleesinfectie, genaamd parodontitis. Hierbij wordt het onderliggend kaakbot aangetast. In latere stadia manifesteert dit zich in losstaande tanden, het ontstaan van grotere ruimtes tussen de tanden en terugtrekkend en/of loshangend tandvlees.

200618---LD---Slider-hoog-Parondontologie

Prothetische tandheelkunde

Prothesematerialen

Kunstmatige gebitselementen bestaan in verschillende vormen, kleuren en materialen. Het is daarbij van uiterst belang dat de gekozen vorm en kleur van de elementen aansluiten op uw uiterlijk en persoonlijkheid. Te lichte tanden komen al snel onnatuurlijk over. Het tandvlees wordt met prothesekunststoffen geïmiteerd, met deels sterkere of minder sterke rode tint afhankelijk van de natuurlijke doorbloeding van het tandvlees. Neem een jeugdfoto mee naar uw tandarts, waarop uw eigen gebit van vroeger en uw glimlach te zien zijn.

 

Volledige prothese

Voordelen van een volledige prothese op implantaten:

 • stabiliteit van de prothese neemt sterk toe, waardoor comfort enorm vergroot
 • verdubbeling van de kauwefficiëntie
 • levenskwaliteit stijgt doordat er meer zekerheid ontstaat tijdens het eten, praten en lachen.

 

Uitneembare prothese

Gedeeltelijke/Partiële prothese

Alleen mogelijk als er nog eigen tanden aanwezig zijn. Gebitselementen die ontbreken worden dan vervangen door kunsttanden. Dit kan op basis van metaal of kunsthars.

 

Volledige prothese

Aangezien er geen eigen tanden meer beschikbaar zijn, hecht deze prothese door middel van zuigkracht of door ze op implantaten aan te brengen.

Voordelen:

 • betaalbaar
 • geen chirurgische ingreep nodig

Nadelen:

 • als het kaakbot geleidelijk verdwijnt moet de prothese gerebased worden
 • een gebrek aan stabiliteit kan een gevoel van onzekerheid geven bij het kauwen, praten en lachen
200618---LD---Slider-hoog-Prothetische-tandheelkunde

Esthetische tandheelkunde

Facings

Facings kunnen gebruikt worden om verschillende esthetische problemen op te lossen:

 • Sluiting van spleten
 • Verlichting van de tandkleur na onvoldoende resultaat van een bleaching therapie
 • Kleine imperfecties van het glazuur wegwerken
 • Anatomische kleine tanden verbreden of vergroten
 • Bijwerken van zwaar opgevulde voortanden die esthetisch geen goed uitzicht hebben
 • Uitlijning van de tandboog zodat de patiënt een mooie en harmonische glimlach kan hebben

 

Soorten facings

Facings kunnen vervaardigd worden uit porselein of composiet.

 

Porselein

wordt indirect vervaardigd door de tandtechnicus en vervolgens gecementeerd door de tandarts

 

Composiet

wordt door de tandarts in de praktijk vervaardigd. Hiervoor wordt voldoende tijd voorzien om minutieus en geperfectioneerd werk te leveren

 

Wat doet de tandarts eigenlijk?

De tandarts verwijdert een fijne laag van het glazuur of het oude composiet en herstelt het oppervlak van de tand met composiet of indirect met porselein. Dit geeft een uniforme kleur, die kan aangepast worden om een perfect resultaat te geven.

 

Onderhoud van de facings in kunsthars

Het onderhoud van de facings moet gedaan worden zoals een normaal onderhoud van uw tanden:Voor een perfect onderhoud is het wel nodig dat de patiënt 2 of 3 maal per jaar op controle komt voor een grondig onderzoek. Die consultaties dienen om de kleine microscopische vlekjes achtergelaten door voedsel en dranken aan het oppervlak van het composiet te verwijderen.Het oppervlak van het composiet is anders dan het glazuur van uw tanden. Daarvoor is het belangrijk om bijvoorbeeld koffie, cola, rode wijn en andere dranken met veel kleurstof, gekleurde snoepjes, bolognaise saus en roken te beperken of te vermijden.Als dit echt moeilijk is, is het belangrijk om de tanden te poetsen of eventueel te spoelen met water direct na het eten of drinken.

 

Wat zijn de voordelen van de behandeling?

 • Een weinig invasieve behandeling die de gezonde structuur van uw tanden behoudt (conservatieve behandeling)
 • Geen napijnen
 • Uniforme tandkleur
 • Onmiddellijk resultaat
 • Stralende glimlach
 • Verhoging van het zelfvertrouwen

 

Wat zijn de nadelen van de behandeling?

 • Een klein stukje kan afbreken, wat eenvoudig herstelbaar is
 • Duurzaamheid hangt af van eet -en leefgewoonten van de patiënt.

 

Waarom kronen?

Kroon: Bij grote vullingen kan een kroon de voorkeur genieten om vorm en functie van de tand of kies te herstellen en zo de kans op een breuk te beperken.

Unknown
MEER INFORMATIE
Als u de velden hieronder invult dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op over uw vragen.